Възстановяването на Триумфалната арка в сирийския град Палмира, която беше взривена

...
Възстановяването на Триумфалната арка в сирийския град Палмира, която беше взривена
Коментари Харесай

Възстановяването на Триумфалната арка в Палмира ще струва над 1 млн. долара

Възстановяването на Триумфалната арка в сирийския град Палмира,  която беше взривена от джихадисти от Ислямска страна през 2015 година, ще коства към един милион $, заяви за ТАСС  Дмитрий Медянцев , президент на Асоциацията на предприятията от каменния бранш в Русия, която ще взе участие в възобновяване на опустошения музеен комплекс.

Двадесетметровата Триумфална арка е издигната от базалт, гранит и мрамор по времето на римския император Септимий Север  в края на II век. Тя краси основната улица на Палмира. От двете страни на арката имаше десетметрови колони, само че джихадистите ги взривиха дружно с арката.

" Подготвили сме тригодишен меморандум, който да подпишем дружно със сирийската страна. Той планува за три години да възстановим арката и колоните.Прогнозната стойност на възстановителните работи е към 1 милион $, а единствено подготвителната работа ще отнеме към година ", добавя Медянцев.

По време на възстановителните работи специалистите ще проучат историческите кариери на варовик и други скали от естествени камъни , от които в древността е бил добиван камък за построяването на града, в това число и на Арката. След това ще се провежда добивът на първични материали, производството на части за колоните, и тяхното слагане. Повърхността на частите ще бъде особено състарена. Работата по възобновяване на Арката ще се финансира от фонд, който събира средства от донори.

Възстановяването на Палмира в бъдеще ще бъде подкрепено от 3D модел на настоящото положение на паметника, който беше изработен и показан пред специалистите през декември 2019 година от учени от Института по история на материалната просвета на Руската академия на науките към ЮНЕСКО в Париж.

 

Работата по основаването на триизмерния модел е почнала още през 2016 година, като множеството фрагменти са снимани от дрон . Общата повърхност на снимане е към 13 квадратни километра на три разнообразни височини. Направени са повече от 20 хиляди изображения, построен е тримерен модел, от който е направена геоортофотографския модел на паметника.

През септември 2019 година учените направиха нова фотосесия, с цел да добавят и актуализират 3D модела. Данните, събрани от последната експедиция до Арката, съдържат информация за разрушенията, които паметниците на Палмира, вписани в ЮНЕСКО, претърпяха при второто завладяване на града от джихадистите от Ислямска страна през декември 2016 година

„ Първо създадохме обстоен 3D модел на настоящото положение на цялото международно завещание в град а, включващ всички архитектурни детайли и околния пейзаж, 3D модели на унищожените архитектурни обекти на Палмира , подробни ортофотографии, подробна цифрова топографска карта с висока надморска височина на цялата територия на паметника.  Използвайки нашите 3D модели можете, без да посещавате паметника, да оцените степента му на заличаване, както и можете да планирате реставрационните действия, научните проучвания ", оповестява заместник-директора на Института по история на материалната просвета на Руската академия на науките към ЮНЕСКО в Париж Наталия Соловьова.

Създадените високотехнологични артикули ще бъдат дарени на музея в Палмира.

Палмира е един от най-богатите градове от късната древност в сирийската пустиня сред Дамаск и Ефрат , среща се на 240 км североизточно от сирийската столица Дамаск. Руините на Палмира са обект на международното завещание на ЮНЕСКО.  Джихадистите от Ислямска страна на два пъти превземаха града - през май 2015 година, и през декември 2016 година  През това  време те успяваха да унищожат редица монументи, в това число Триумфалната арка, централната част на амфитеатъра,  статуята на Лео Алат, храмовете на Бел и Баалшамин. В града са ситуирани сред 1000 и 2000 колони от I - II век, и над 500 антични гробници

 

БГНЕС

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР